تابستانی داغ برای بازار توریسم جهان

0

به گزارش پایگاه خبری اقتصادی معاصر به نقل از دنیای اقتصاد، سازمان جهانی گردشگری در جدیدترین آمار خود از وضعیت گردشگری بین‌المللی، از نزدیک شدن به سطح پیشاکرونا خبر می‌‌‌دهد که ورود گردشگران بین‌المللی در سه‌ماه اول سال ۲۰۲۳ به ۸۰‌درصد از سطوح قبل از همه‌گیری رسید. تخمین زده می‌شود که در سه ماه اول، ۲۳۵ میلیون گردشگر به خارج از کشور سفر کردند که بیش از دوبرابر مدت مشابه سال ۲۰۲۲ است. ورود گردشگران بین‌المللی در سه‌ماه اول سال ۲۰۲۳ توانست با جهشی قابل‌توجه به‌‌‌ویژه پس از اعلام سازمان بهداشت جهانی مبنی بر پایان همه‌گیری، تنها به ۲۰درصد کمتر از سه‌ماهه ۲۰۱۹ برساند که عمده دلیل آن، نتایج قوی در اروپا و خاورمیانه است. گردشگری در سال ۲۰۲۲، مقاومت خود را برای تسریع روند بهبودی نشان داده است به‌طوری که براساس داده‌‌‌ها، بیش از ۹۶۰ میلیون گردشگر در سراسر جهان سال گذشته به خارج از کشور سفر کرده‌‌‌اند و این به آن معناست که دو سوم (۶۶درصد) از سطح قبل از همه‌گیری بهبود یافته‌‌‌اند.

همچنین، آمارهای سازمان جهانی گردشگری نشان می‌‌‌دهد که گردشگری بین‌المللی در سه‌ماهه اول ۲۰۲۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸۶‌درصد رشد داشته است که این امر آغاز قدرتمند سال ۲۰۲۳ را نشان می‌‌‌دهد. گردشگری بین‌المللی در زمینه درآمدی نیز به رشد قابل‌توجهی دست یافت و براساس آمارهای ارائه شده، درآمدهای گردشگری بین‌المللی در سال ۲۰۲۲ به یک تریلیون دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۱ به صورت واقعی ۵۰‌درصد رشد کرد و توانست به ۶۴‌درصد سطوح قبل از همه‌گیری برسد. (یعنی تنها ۳۶درصد کمتر از سطح ۲۰۱۹). اروپا در سال ۲۰۲۲ با نزدیک به ۵۵۰ میلیارد دلار درآمد گردشگری (۵۲۰ میلیارد یورو)، یا ۸۷‌درصد از سطوح قبل از همه‌گیری، بهترین نتایج را به ثبت رساند. آفریقا ۷۵‌درصد از دریافتی‌‌‌های قبل از همه‌گیری، خاورمیانه ۷۰‌درصد و قاره آمریکا ۶۸‌درصد درآمد خود را بازیابی کردند. اما اوضاع برای آسیا و اقیانوسیه چندان خوشایند نبوده و به‌‌‌دلیل تعطیلی طولانی‌مدت مرزها، مقاصد آسیایی حدود ۲۸‌درصد درآمد از درآمد خود را بازگرداندند.

از نظر درآمدهای گردشگری بین‌المللی، «پاکستان» بیشترین میزان رشد را تجربه کرد که در مقایسه با سه‌ماه اول ۲۰۱۹، میزان درآمد آن «سه برابر» شد و براین اساس بیشترین میزان رشد درآمدی در سه‌ماهه اول را در جهان ثبت کرد. پس از آن در کشورهای رومانی، صربستان و ترکیه درآمدها بیش از دو برابر شد. همچنین دریافتی‌‌‌ها در این سه‌ماهه در مراکش (۵۲درصد)، پرتغال (۴۰درصد)، موریس (۳۲درصد)، اردن (۳۱درصد)، فرانسه (۲۶درصد)، بلغارستان (۲۱درصد)، مکزیک (۲۰درصد)، مغولستان (۱۹درصد)، قبرس و اسپانیا (هر دو ۱۵درصد) از سطح قبل از همه‌گیری فراتر رفت.

این بهبود گردشگری برون مرزی را می‌توان در هزینه‌‌‌های بین‌المللی قوی در سال ۲۰۲۲ از بازارهای اصلی مشاهده کرد. پرتغال (۸درصد)، اتریش (۶درصد)، عربستان سعودی (۶درصد)، آلمان (۲درصد) و فرانسه (بدون رشد) سطوح مخارج پیش از همه‌گیری را بهبود دادند. ایالات متحده (۱۳-درصد)، ایتالیا، هلند، سوئد (همه ۸-درصد) و بلژیک (۷-درصد) همگی به سطح سال ۲۰۱۹ نزدیک شدند. گردشگری داخلی نیز به حمایت از بهبود در چند مقصد، به‌ویژه آنهایی که بازارهای داخلی بزرگی دارند، ادامه می‌‌‌دهد. در چین، وزارت فرهنگ و گردشگری گزارش داد که ۲۷۴ میلیون سفر داخلی در طول تعطیلات روز کارگر (۲۹ آوریل تا ۳ مه) ثبت شده که ۱۹‌درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ افزایش داشته است.

همچنین هزینه‌‌‌های گردشگری داخلی به ۲۱ میلیارد دلار رسیده است که ۱۲۹‌درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است و در این دوره با سطوح سال ۲۰۱۹ برابری می‌‌‌کند. بر اساس داده‌‌‌های شرکت چینی Ctrip، افزایش نزدیک به ۷۰۰ درصدی در رزرو برای سفرهای خروجی ثبت شد، اگرچه بازیابی سفرهای بین‌المللی به و از چین به دلیل پروازهای محدود و انباشت ویزا با مشکل مواجه شده است.

بازیابی منطقه‌‌‌ای در سه‌ماه اول ۲۰۲۳

خاورمیانه با افزایش ۱۵درصدی در مقایسه با سال پیش از کرونا، قوی‌‌‌ترین عملکرد را داشته و اولین منطقه جهانی است که در یک سه‌ماهه، اعداد پیش از همه‌گیری را به طور کامل بازیابی کرده است. اروپا در سه‌ماهه اول ۲۰۲۳ به ۹۰‌درصد از سطوح پیش از همه‌گیری رسید که این امر ناشی از تقاضای قوی درون منطقه‌‌‌ای بود. البته سفر از ایالات متحده نیز به این نتایج کمک کرد. بر اساس داده‌‌‌های دفتر ملی سفر و گردشگری ایالات متحده، سفر ایالات متحده به اروپا در آغاز سال با افزایش ۱۸درصدی در ژانویه در مقایسه با سال ۲۰۲۲ به رشد قوی ادامه داد. آفریقا و قاره آمریکا در سه ماه اول سال ۲۰۲۳ به حدود ۸۵‌درصد از سطوح سال ۲۰۱۹ رسیدند، در حالی که ورود به آسیا و اقیانوسیه به ۵۴‌درصد از سطوح قبل از همه‌گیری افزایش یافت.

البته در حال حاضر که بیشتر مقاصد، به‌‌‌ویژه چین، دوباره باز شده‌‌‌اند، این روند صعودی تسریع می‌شود. داده‌‌‌های سازمان جهانی گردشگری همچنین بهبود را در سطح زیرمنطقه‌‌‌ای نیز نشان می‌‌‌دهد که براساس آن، اروپای مدیترانه جنوبی (با رشد یک درصدی) و شمال آفریقا (با رشد ۴درصدی) هر دو اعداد سال ۲۰۱۹ را احیا کردند و در سه‌ماهه اول ۲۰۲۳، سطوح پیشاکرونا را بهبود بخشیدند. در حالی که اروپای غربی (۸-درصد)، اروپای شمالی (۹-درصد)، آمریکای مرکزی (۲-درصد) و دریای کارائیب (۶-درصد) همگی به این سطوح نزدیک شده‌‌‌اند.

چند مقصد رشد چشمگیری را در ورودی‌‌‌ها در سه‌‌‌ماه اول ۲۰۲۳ در مقایسه با سه‌ماهه اول ۲۰۱۹ گزارش کردند که می‌توان به قطر (۹۸درصد)، عربستان سعودی (۶۴درصد)، آلبانی (۵۴درصد)، سنت مارتن (۵۱درصد) و اتیوپی (۴۶درصد) اشاره کرد. همچنین کشورهایی از جمله بلغارستان، صربستان (هر دو ۲۷درصد)، السالوادور (۲۶درصد)، آندورا (۲۳درصد)، بوسنی و هرزگوین (۲۲درصد)، تانزانیا (۲۱درصد)، کلمبیا (۱۸درصد)، جزایر ویرجین ایالات‌متحده (۱۷درصد)، مراکش (۱۷درصد)، گواتمالا، پرتغال، ترکیه (همه ۱۴درصد)، هندوراس (۱۳درصد)، سن مارینو (۱۲درصد)، جمهوری دومینیکن (۱۱درصد) و قبرس (۱۰درصد) دیگر مقاصدی بودند که رشد دو رقمی را در سه‌ماهه اول تجربه کردند.

چشم‌‌‌انداز قوی برای تابستان

انتظار می‌‌‌رود گردشگری بین‌المللی به بهبود خود در طول سال ادامه دهد که اوج آن را می‌توان در فصل تابستان مشاهده کرد. این بهبودی، با حمایت از تقاضای متوقف شده قوی، بهبود پایدار اتصال هوایی و همچنین با بازگشایی اخیر چین و دیگر بازارها و مقاصد عمده آسیایی به‌‌‌دست می‌‌‌آید. باتوجه به نتایج سه‌ماهه اول ۲۰۲۳، سناریوهای آینده‌‌‌نگر UNWTO پیش‌‌‌بینی می‌‌‌کند که ورودی‌‌‌های بین‌المللی در سال جاری ۸۰ تا ۹۵‌درصد از سطوح قبل از همه‌گیری را بازیابی کنند. گروه کارشناسان سازمان جهانی گردشگری اطمینان خود را نسبت به فصل اوج قوی (مه تا اوت) در نیمکره شمالی ابراز کردند که نشان می‌‌‌دهد عملکرد این دوره در مسیر بهتر شدن نسبت به سال ۲۰۲۲ است. تقریبا ۷۰‌درصد از کارشناسان انتظار عملکرد بهتری را در ماه مه تا اوت ۲۰۲۳ دارند.

طبق گزارش یاتا، هم ظرفیت صندلی بین‌المللی و هم تقاضای مسافر حدود ۸۰‌درصد از سطح سال ۲۰۱۹ تا فوریه ۲۰۲۳ بهبود یافته است. با نگاهی به آینده، اکثر کارشناسان همچنان بر این باورند که گردشگری بین‌المللی تا سال ۲۰۲۴ (۳۸درصد) یا سال ۲۰۲۵ (۲۳درصد) به سطح سال ۲۰۱۹ باز نخواهد گشت. با این حال، این سهم ۶۱ درصدی در مقایسه با نظرسنجی ژانویه (۶۵ درصد) اندکی کاهش یافته است که نشان‌دهنده بهبود اعتماد است. این نشان می‌‌‌دهد که تعداد فزاینده‌‌‌ای از مقاصد در مسیر بازیابی سطوح پیش از همه‌گیری در سال ۲۰۲۳ هستند یا قبلا در سال ۲۰۲۲ این کار را انجام داده‌‌‌اند. حدود ۲۸‌درصد از پاسخ‌‌‌دهندگان انتظار دارند که بهبود در سال ۲۰۲۳ رخ دهد.

برقرار بودن چالش‌‌‌ها

با این حال، بازیابی گردشگری با چالش‌‌‌هایی نیز مواجه است. بر اساس گروه کارشناسان سازمان جهانی گردشگری، وضعیت اقتصادی همچنان عامل اصلی تاثیرگذار بر بهبود موثر گردشگری بین‌المللی در سال ۲۰۲۳ است، زیرا تورم بالا و افزایش قیمت نفت منجر به افزایش هزینه‌‌‌های حمل‌ونقل و اقامت می‌شود. در نتیجه، انتظار می‌‌‌رود گردشگران به طور فزاینده‌‌‌ای به دنبال ارزش برای پول باشند و در پاسخ به افزایش قیمت‌ها و چالش‌‌‌های اقتصادی کلی، نزدیک‌‌‌تر به خانه سفر کنند. آخرین چشم‌‌‌انداز اقتصاد جهانی صندوق بین‌المللی پول (آوریل ۲۰۲۳) نشان می‌‌‌دهد که رشد جهانی می‌تواند از ۴/ ۳درصد در سال ۲۰۲۲ به ۸/ ۲‌درصد در سال ۲۰۲۳، در بحبوحه آشفتگی بخش مالی، تورم بالا و تأثیرات سه ساله کووید، کاهش یابد.

عدم قطعیت ناشی از تجاوز روسیه به اوکراین و سایر تنش‌‌‌های ژئوپلیتیکی فزاینده نیز همچنان نشان‌‌‌دهنده خطرات نزولی است. همچنین، در حالی که خطرات مرتبط با سلامت همچنان باقی است، سازمان بهداشت جهانی ۵ مه ۲۰۲۳ اعلام کرد که کووید-۱۹ اکنون یک موضوع بهداشتی ثابت و جاری است و دیگر یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین‌المللی محسوب نمی‌شود

نظر خود را با سایرین در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.