ریسکهای پیش روی توریسم ۲۰۲۳
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی معاصر، پس از بهبودی قویتر از حد انتظار در سال ۲۰۲۲، امسال شاهد بازگشت گردشگران بینالمللی به سطح قبل از همهگیری در اروپا و خاورمیانه خواهیم بود. با وجود این انتظار میرود گردشگران به طور فزاینده به دنبال ارزش پول باشند و در پاسخ به شرایط چالش برانگیز اقتصادی به مقاصد نزدیکتر سفر کنند. سازمان جهانی گردشگری در آخرین گزارش خود، ضمن اعلام رشد سه رقمی توریسم بینالملل در سال ۲۰۲۲ که رشد ۱۰۲درصدی را تجربه کرد و توانست به ۶۳درصد از سطح سال ۲۰۱۹ برسد، چشمانداز خود را برای سال ۲۰۲۳ بازگشت به سطح قبل از کرونا برآورد میکند. این سازمان پیشبینی میکند که روند بهبود در طول سال ۲۰۲۳ ادامه یابد، حتی در شرایطی که این بخش با چالشهای اقتصادی، بهداشتی و ژئوپلیتیک مواجه است.
انتظار میرود گردشگری بینالمللی بهبود خود را در سال ۲۰۲۳، با حمایت از تقاضای متوقف شده، بهویژه در آسیا و اقیانوسیه، تثبیت کند. بر اساس سناریوهای سازمان جهانی گردشگری، ورود گردشگران بینالمللی میتواند به ۸۰ تا ۹۵درصد از تعداد پیش از همهگیری در سال ۲۰۲۳ برسد. طبق این چشمانداز اروپا در سال ۲۰۲۳ همچنان نتایج مثبتی را با رسیدن یا فراتر رفتن از سطح قبل از همهگیری به همراه خواهد داشت و هنوز فضای قابلتوجهی برای بهبود در برخی مقصدها و مناطق فرعی وجود دارد. . خاورمیانه همچنین میتواند پس از یک بازگشت قوی در سال ۲۰۲۲، سطوح سال ۲۰۱۹ را در طول سال ۲۰۲۳ بازیابی کند.
بازگشایی اخیر چند بازار و مقصد آسیایی به تثبیت بهبود در سال ۲۰۲۳ کمک خواهد کرد. لغو اخیر محدودیتهای سفر مرتبط با کووید-۱۹در چین، بزرگترین بازار گردشگرفرست جهان در سال ۲۰۱۹، گام مهمی برای بهبود بخش گردشگری در آسیا و اقیانوسیه و در سراسر جهان است. در کوتاهمدت، از سرگیری سفر از چین بهطور خاص به نفع مقاصد آسیایی خواهد بود. با این حال، این امر با در دسترس بودن، هزینه سفر هوایی، مقررات ویزا و محدودیتهای مرتبط با کووید-۱۹در مقاصد شکل خواهد گرفت. تا اواسط ژانویه، در مجموع ۳۲ کشور محدودیتهای سفری خاص مربوط به سفر از چین، عمدتا در آسیا و اروپا، اعمال کردند.
در عین حال، تقاضای قوی از سوی ایالات متحده، با حمایت یک دلار قوی، همچنان برای مقاصد منطقه و فراتر از آن، مفید خواهد بود. اروپا همچنان از جریان سفرهای قوی از ایالاتمتحده برخوردار خواهد بود که بخشی از آن به دلیل ضعیفتر شدن یورو در برابر دلار آمریکاست. سازمان جهانی گردشگری در حوزه ترافیک هوایی چشمانداز روشنی را برای سالجاری برآورد میکند که بر اساس آن ترافیک هوایی با بهبود در عملکرد خود به بهبود مداوم توریسم بینالمللی کمک میکند. اما با این حال، ظرفیت صندلیهای بینالمللی تا سپتامبر ۲۰۲۲ حدود۳۷درصد کمتر از سطح سال ۲۰۱۹ باقی مانده است. گردشگری داخلی نیز به حمایت از بازیابی گردشگری ادامه خواهد داد که ناشی از تقاضا برای مقاصد نزدیک به خانه است، زیرا گردشگران به دنبال فعالیتهای فضای باز، محصولات مبتنی بر طبیعت و گردشگری روستایی هستند. افزایش قابلتوجهی در درآمدهای گردشگری بینالمللی در اکثر مقاصد ثبت شده است که در چند مورد بیشتر از رشد
ورودیهاست. افزایش میانگین هزینه در هر سفر به دلیل مدت زمان طولانیتر اقامت، تمایل مسافران برای هزینه بیشتر در مقصد و هزینههای سفر بالاتر به دلیل تورم، از این امر حمایت میکند. با این حال، وضعیت اقتصادی میتواند به این معنا باشد که گردشگران در سال ۲۰۲۳ رویکرد محتاطانهتری اتخاذ کنند سیاست کاهش هزینهها، سفرهای کوتاهتر و سفرهای نزدیک به خانه را درپیش بگیرند.
چالشهای پیش رو
اگرچه چشمانداز توریسم بینالمللی روند رو بهبودی دارد و رسیدن به سطح ۲۰۱۹ را نشان میدهد، اما ادامه عدماطمینان ناشی از حمله روسیه به اوکراین و سایر تنشهای ژئوپلیتیک فزاینده و همچنین چالشهای بهداشتی مرتبط با کووید-۱۹ نیز نشاندهنده خطرات منفی است و میتواند بر بهبود گردشگری در ماههای آینده تاثیر بگذارد. بر اساس آخرین نظرسنجی هیات کارشناسان، فضای چالش برانگیز اقتصادی از جمله تورم و نرخ بهره بالا، جهش قیمت نفت و مواد غذایی و همچنین ترس از رکود جهانی همچنان عامل اصلی تاثیرگذار بر اقتصاد و احیای گردشگری است. همچنین کمبود نیروی کار نیز خطری جدی برای این صنعت محسوب میشود که میتواند چالشی جدی برای ۲۰۲۳ محسوب شود.
اما با وجود همه این چالشها، سازمان جهانی گردشگری در برآورد خود از سال ۲۰۲۳ اینگونه ارزیابی میکند که با نگاهی به آینده، گردشگری بینالمللی قرار است بهبود خود را در سال ۲۰۲۳ تحکیم بخشد و این امر با حمایت از تقاضای سرکوبشده، بهویژه در آسیا و اقیانوسیه با باز شدن مقاصد و بازارها امکانپذیر خواهد شد.
باتوجه به چالشهای پیش رو در کنار امید به بهبودی گردشگری در سالجاری، سازمان جهانی گردشگری دو سناریو را برای ۲۰۲۳ پیشبینی میکند که در صورتگذار از بحرانها و انعطاف گردشگری نسبت به چالشهای اقتصادی و سیاسی جهان در خوشبینانهترین حالت توریسم بینالملل به سطح ۲۰۱۹ خواهد رسید و میتواند خود را ۹۵درصد سطح توریسم ۲۰۱۹ برساند. اما سناریوی دوم این رقم را ۲۰ درصد پایینتر از سطح ۲۰۱۹ میداند. زیرا، صنعت گردشگری باتوجه به متاثر بودن از هر رویداد سیاسی، ژئوپلیتیک، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی میتواند روند بهبودی را آهسته یا متوقف کند. هیات کارشناسان سازمان جهانی گردشگری طبق یک نظرسنجی نشان میدهد که ۷۲درصد از پاسخ دهندگان انتظار عملکرد بهتری در سال ۲۰۲۳ دارند. با این حال، اکثر کارشناسان (۶۵درصد) نیز معتقدند گردشگری بینالمللی تا سال ۲۰۲۴ یا بعد از آن به سطح ۲۰۱۹ باز نخواهد گشت.