ترکیه آبستن حوادث سیاسی و اجتماعی خطرناکی است
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی معاصر ، همچنین مشکلات اردوغان با آمریکا و بحث عبدالله گولن خود موضوعی است که بر مشکلات دیپلماتیک و سیاسی ترکیه افزوده است.
این روند و اخراج هزاران نفر از هواداران گولن توسط اردوغان از ترکیه بر مشکلات افزوده است. همچنین مسایل مربوط به کشیش آمریکایی و تحریم ترکیه از سوی آمریکا مشکلات را چندین برابر کرده است.
البته یکی دیگر از مسایل ترکیه همکاری نظامی و سیاسی با روسیه است. باید گفت مشکل ترکیه فقط با آمریکا نیست و بخشی از مشکلات آن در گرو مسایل آن با اروپاست. ترکیه اما از فضای ملتهب دیپلماتیک خود استفاده کرده و به روسیه نزدیک شده است تا با توجه به نقاط اشتراک تعاملات دیپلماتیک موقعیت مناسبتری نسبت به گذشته پیدا کند. اما این موضوع تا چه حد منجر به موفقیت ترکیه شود نکتهای قابل توجه است. اینکه این موضوع نتیجهبخش باشد یا نه کاملا جای تردید دارد.
نکته قابل توجه دیگر اما آن است که آمریکا به یک کشور غیرعرب قابل اعتماد در منطقه نیاز دارد. همچنین اهمیت حسنه ماندن روابط ترکیه با اسراییل نیز قابل توجه است که در شرایط فعلی ترجیح طرفین بر آن است که این رابطه به مستحکمترین شکل خود باقی بماند و با مشکلات جدی مواجه نشود. در این بین نگاه استراتژیک و امنیتی آمریکا به ترکیه اهمیت قابل توجهی دارد و نباید نسبت به آن بیتوجه بود.
در موازات با این روند اما اردوغان کماکان به دنبال رویای وسیع و بزرگ خود مبنی بر به دست آوردن رهبری جهان اسلام است.
هرچند در حال حاضر ترکیه روابط مناسبی با عربستان و امارات ندارد اما همچنان در تلاش است تا رابطهای عمیقتر و مناسبتر با قطر برقرار و هر روز شرایط بهتری را در جهان اسلام تجربه کند.
در کنار همگرایی ترکیه با روسیه گاهی اختلافات این کشور با روسیه نیز نمود پیدا میکند و بیشترین اختلاف نظر را شاید بتوان پیرو مسایل سوریه مشاهده کرد. نگاه اردوغان به سوریه کاملا امنیتی است و بهطور جدی نگران رابطه پکک با سوریه است.
در حال حاضر نیز به دلیل حملاتی که در مناطق کردنشین سوریه رخ داده نگرانی سیاسی و اقتصادی برای اردوغان چندین برابر شده است.همچنین باید توجه داشت که مشکل عمومی اردوغان اقتصاد آن کشور است و اگر موفق به حل و فصل آن نشود زنگ خطری جدی ترکیه را تهدید خواهد کرد. همچنین با توجه به اینکه مجموع آرای احزاب مخالف حزب اعتدال و توسعه ۴۸ درصد بوده بدیهی است که این حزب احساس خطر کند.
این تضعیف از سال ۲۰۱۳ شروع شده و اخیرا پس از پایان تخریبهای سیاسی ترکیه نوبت به اقتصاد این کشور رسیده است. پاشنه آشیل بودن اقتصاد هر کشور همیشه واضح بوده است و نمیتوان آن را انکار کرد. بنابراین اردوغان که از جبهه سیاسی بسیار ضعیف شده است باید به دنبال حفظ موقعیت اقتصادی در ترکیه باشد.
ترکیه اما امروز بهطور قطع آبستن حوادث سیاسی و اجتماعی خطرناکی است که اگر فضای اقتصادی و اجتماعی آن از سوی رهبران مورد توجه و پیگیری قرار نگیرد باید در انتظار تغییرات اجتماعی جدی در آن باشیم.
موقعیت اقتصادی و معیشتی برای مردم این کشور مانند همه کشورها از اهمیت ویژهای برخوردار است که اگر نسبت به آن بیتوجهی شود، سقوط لحظه به لحظه لیر در مقابل دلار مشکلات را هر روز بیشتر از گذشته خواهد کرد.
افشار سلیمانی
سفیر سابق ایران در آذربایجان